duminică, 1 septembrie 2013

INFORMAȚII DESPRE CREȘTEREA PORCILOR MISTREȚI

Îmi propun în această postare să ofer informații cu privire la inființarea unei crescătorii de porci mistreți, răspunzând astfel numeroaselor întrebări venite de la persoane interesate de subiect: dl Negurici din Bacău, dna Mihaela din Galați, dl Alexandru din Focșani, dl Botezatu din Suceava, dl Popa din Botoșani, dl Cristian din Alba și alții. Toate detaliile la care voi face referire sunt rodul experienței personale, eu fiind deja un crescător cu o vechime de 3 ani.
Să începem cu începutul (pentru ușurarea exprimării vom folosi termenul de "mistreț" în loc de "metis de mistreț").

1. ACHIZIȚIONAREA ȘI TRANSPORTUL MISTREȚILOR

O etapă foarte importantă deoarece vă asumați un risc foarte mare. Nu cumpărați mistreți de la persoanele care nu-și dau numele în anunțul de vânzare sau refuză să vă facă un contract de vânzare-cumpărare.
În momentul în care mergeți la persoana contactată să cumpărați mistreți, ar fi cel mai bine să vă interesați la Poliția și Primăria din localitatea respectivă dacă această persoană este cunoscută ca fiind un crescător de mistreți. La cumpărarea mistreților veți face un contract de vânzare-cumpărare în care vor fi trecute numărul de capete cumpărate și adresa corectă a vânzătorului cu numărul de telefon al acestuia. Dacă ați avea cu d-voastră un martor, ar fi foarte bine.
Pe durata transportului, în cazul în care veți fi oprit de un agent de poliție, să vă înarmați cu mult calm deoarece polițiștii nu cunosc prea multe detalii despre creșterea mistreților. Arătați contractul de vânzare-cumpărare și sugerați agentului să ia legătura cu Poliția sau Primăria din localitatea de unde ați cumpărat mistreții. Un singur telefon clarifică situația și confirmă cele spuse de d-voastră, altfel vă puteți alege cu un dosar penal.
Pe durata transportului, dacă vă opriți și vreți să verificați starea mistreților, aveți grijă să nu îi scăpați că rămâneți fără ei. Acest lucru se întâmplă cel mai des când animalele sunt transportate în portbagaj. Transportul cel mai sigur se face în remorci.





La alegerea mistreților trebuie să fiți foarte atenți. Dacă veți cumpăra purcei cu vârsta până în 2 luni de zile, aceștia vor fi vărgați (vărgat maroniu sau vărgat roșcat). Sub nicio formă nu pot fi negri, roșii sau alte culori.


(purceii din imagine au vârsta de 2 luni)

Cereți să vedeți scroafa și vierul din care au provenit purceii ca să vă dați seama cum vor arăta aceștia când vor ajunge la maturitate. În cazul în care vi se oferă un exemplar de 30-35 de kg. la un preț atractiv, există riscul de a cumpăra de fapt un porc de 1 an sau chiar de 2 ani care nu a crescut și nici nu va mai crește. Deci dungile purceilor sunt garanția vârstei acestora. Cei de 30-35 de kg. nu vor fi vărgați și nu vă puteți da seama ce vârstă au în realitate.

2. CREȘTEREA ȘI ÎNGRIJIREA MISTREȚILOR

Ordonanța 81 din 19 august 2004 privind înființarea crescătoriilor de vânat menționează că activitatea de creștere a animalelor sălbatice trebuie să fie făcută în afara localităților. În cazul în care veți fi un crescător amator și veți deține un număr mic de mistreți (10-15 capete), îi puteți crește și în localități. Important e ca țarcurile/cotețele în care țineți acești mistreți să fie bine construite pentru a nu-i scăpa la vecini și a avea reclamații. Totodată aceste țarcuri trebuie să nu permită intrarea în ele a altor animale domestice (câini, pisici, păsări, etc.) și a copiilor. Pe lângă faptul că vor fi omorâți, mistreții îi și mănâncă.
Este bine să anunțați medicul veterinar. Dacă acesta este de acord să le puneți crotalii, este foarte bine, dacă nu, nu este nicio problemă.
Dacă aveți de gând să țineți mistreții doar în țarcuri, nu este nevoie de a li se pune sârmă în rât. În cazul în care țineți mistreții în cotețe betonate este indicat să le puneți sârmă în rât. Acest lucru e bine de făcut până la greutatea de 40-50 de kg. deoarece mistreții sunt încă ușor de stăpânit. Tot până la această greutate e bine să le tăiați vierilor colții.


Comportamentul d-voastră față de aceste animale trebuie să fie unul frumos, în sensul că nu trebuie să le loviți, să țipați la ele deoarece se sperie și încercând să se apere vă atacă.
Nu intrați în țarcurile mistreților în momentul în care se aud zgomote ciudate datorită cărora se pot speria: ex. țipete de copii, lătratul câinilor străini, sunetul clopotului de la biserică (în cazul în care locuiți lângă o biserică), tunete, fulgere, etc.


Purceii mici, abia înțărcați e bine să fie hrăniți cu făină de porumb, nicidecum cu boabe întregi. Boabele pe care nu le fărâmă și vor fi înghițite întregi nu vor fi digerate. Nu le dați lucernă sau verdeață cosite în aceeași zi deoarece le pot provoca diaree. Lucerna cosită se lasă la soare pentru a fi vestejită și se dă după 2 zile la purcei.


Purceii până la vârsta de 3-4 luni nu trebuie lăsați liberi prin livezi, curți sau grădini deoarece mâncând aproape orice pot avea diverse probleme (ex. se pot îneca mâncând oase abandonate de câini, pot face diaree de la fructe și verdeață, etc.).
La purceii mici, cel mai indicat pentru a avea o pornire bună, e bine să faceți un amestec din următoarele ingrediente: porumb, grâu, orz, șrot de floarea-soarelui sau soia. Sub nicio formă tărâță de grâu. Tărâța de grâu este bună în amestecul cu alte ingrediente la scroafele cu purcei mici. Evitați totodată zărul pentru mistreții mici.
Pentru mistreții adulți nu există restricții la mâncare. Le puteți da orice: legume, fructe, lucernă, urzică, sfeclă furajeră, cartofi, etc. Mănâncă tot ce le dați! Atât lucerna cât și urzicile cosite, uscate și corect depozitate, constituie pe timpul iernii o sursă de hrană foarte bună.


3. INMULȚIREA MISTREȚILOR

Primele scrofițe cumpărate de mine le-am dat la montă la vârsta de 9 luni, ele având și o greutate optimă pentru montă (60-70 kg.). O scroafă poate făta de la 2 până la 8 purcei.
După montă le-am ținut pe toate 5 împreună în același țarc și le-am separat cu o lună înainte de a făta pentru a se acomoda fiecare cu noul țarc.
După înțărcarea purceilor am vrut să pun în același țarc toate cele 5 scroafe, dar au început să se bată. În acest caz le-am dat drumul într-o livadă pe durata unei zile, unde s-au acomodat, seara băgându-le pe toate într-un țarc fără probleme.
În cazul unor conflicte puternice între mistreți, când se ajunge până la sângerare, dacă d-voastră nu scoateți animalul rănit din țarc, acesta va fi mâncat de ceilalți.

4. VALORIFICAREA MISTREȚILOR

Cel mai bun randament într-o crescătorie de mistreți îl dă vânzarea purceilor. Un exemplar de 5 săptămâni se vinde cu prețul de 100-150 de euro. O scroafă gestantă se vinde cu prețul de 500-800 de euro (dacă este un exemplar mare și frumos). Vierii ajung până la 500-1000 de euro (exemplarele cele mai frumoase).
O altă sursă de profit într-o astfel de crescătorie o reprezintă fabricarea proprie a produselor tradiționale din carne de mistreț (ex. pastramă, costiță afumată, cârnați, tobă, etc.). Afumarea acestora se face la rece deoarece garantează o păstrare a produselor pe o durată mai lungă de timp. Produsele tradiționale pot fi vândute de crescător în piețele țărănești amenajate în localități și orașe.
Mistrețul de 110-130 de kg. poate fi pârlit ca oricare alt porc din gospodărie. Exemplarele de la 150-200 de kg. vor fi jupite, iar pielea acestora va fi dubită. Dacă pielea este una frumoasă, ea se poate vinde și cu 300 de euro.


CONCLUZII

Agenția pentru Protecția Mediului din Iași la care m-am adresat pentru înființarea crescătoriei de mistreți a precizat următoarele 2 aspecte importante. Crescătoria de animale sălbatice nu are nevoie de autorizație de funcționare atâta timp cât animalele nu sunt luate din fauna națională și numărul animalelor din crescătorie nu va depăși 500 de capete.
Pentru alte informații puteți consulta Ordonanța 81 din 19 august 2004 privind inființarea, organizarea și funcționarea crescătoriilor de vânat și a complexurilor de vânătoare.

IMPORTANT!

Contractul de vânzare-cumpărare a mistreților trebuie păstrat deoarece justifică proveniența animalelor și vă scutește de eventualele probleme în fața legii.  

40 de comentarii:

  1. Felicitari!Scurt , concis si de ajutor.Am fost incantati de mica ta crescatorie si chiar ne gandeam sa/ti cerem ceva detalii,apoi am descoperit blogul.Bafta in continuare

    RăspundețiȘtergere
  2. Înainte de a începe o afacere cu animale trebuie să vă gândiți la hrană, spațiu, bolile care pot apărea la animalele respective și comercializarea lor. Eu v-aș sugera o afacere cu lapin. Nu a existat niciodată în România și nici nu există la ora actuală. Este un iepure mult mai ușor de crescut și mult mai rezistent la boli. Ceea ce este foarte important: spațiul pentru a fi crescut cât mai aproape de mediul lui natural. Vă doresc multă baftă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumim pentru aceste informatii pe care le caut de mult timp si acum le-am gasit aici, spuse de la cineva chiar priceput. De mult timp visez sa cresc porci mistreti, dar mi-a cam lipsit curajul pana acum. Spuneti-mi va rog daca ati putea sa imi recomandati de unde as putea cumpara cateva scrofite si un vier pentru inceput. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara și vă mulțumesc pentru aprecierile făcute la adresa blogului!
      Nu cunosc zona în care locuiți, dar cei mai mulți mistreți și mai convenabili la preț veți găsi în Brașov, Sibiu sau Bistrița-Năsăud. Vă doresc mult succes!

      Ștergere
    2. vbuna george,daca vrei un vier bun la 70...80 de kg am eu sil dau ieftin ,la 450 de eur poti sa l ai tel meu daca esti interesat,este 0746935757 si sunt din radauti sv,sanatate multa si succes,sa-uzim de bine.

      Ștergere
  4. va salut!
    intro zi o sa va cunosc personal! ma gandesc si eu la o crescatorie de mistret si ve-ti fi primul la care voi apela pentru informatii si ajutor! pana atunci va doresc sanatate si sa acumulati cat mai multe cunostinte!
    marian,onesti.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua,sunt din Sibiu,am un teren de 2 ha in zona montana( o poiana) unde am sa infiintez o mica crescatorie de porci Mangalita si cautind pe net informatii am dat de dvs. si vazind ca sunteti specialist in domeniu am citeva intrebari pt.dumneavoastra: -1- pe linga Mangalita pot sa tin si mistret pentru imperechere (sau separat)? -2- la cele 2 ha cite animale pot sa am ( Mangalita sau mistret) scrofe si vieri plus purcei ? Aveti idee de unde pot cumpara ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara, dl Marcel! Vă mulțumesc pentru încrederea acordată și pentru apreciere! Referitor la prima întrebare: dacă puteți ține împreună cele două rase, Mangalița și mistreț. Și eu am împerecheat mistreț cu diferite rase și am obținut rezultate bune. Cu precizarea că numai în perioada de montă dați împreună vierii de mistreț cu scroafele deoarece dacă mistrețul are 3-4 ani, atunci colții săi sunt dezvoltați, iar în cazul unor conflicte sau când li se dă de mâncare ori pur și simplu din joacă, el poate răni ușor celelalte animale. În zona respectivă unde dețineți proprietatea, dacă terenul este afânat, porcii pot râma și își pot lua astfel singuri din natură cam 30% din necesarul zilnic de hrană. Ar fi minunat să aveți copaci precum frasin, stejar sau ulm, căci ei se hrănesc cu frunze, bobițe și jir. În zona de câmpie porcii pot râma până la o adâncime de 40-50 de cm.
      Referitor la cea de a doua întrebare: câte capete puteți deține în cele 2 ha. În România nu există o normă fixă. Realist vorbind, cam 200 de capete. Dumneavoastră hotărâți însă numărul de țarcuri. Nu uitați că abia la cifra de 500 de capete trebuie să vă adresați pentru autorizații la Agenția pentru Protecția Mediului. Pentru a-i achiziționa căutați în Făgăraș, zona Brașov, Sibiu sau Bistrița-Năsăud.
      Vă doresc mult succes în realizarea acestui proiect! Cu respect, Ciprian Anițoaie

      Ștergere
  6. As vrea mai multe detalii apelati ma si va sun eu va rog din suflet

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,sunt Marcel din Sibiu si imi cer scuze ca doar acum am vazut raspunsul dvs.(am fost la munca in vest).Va multumesc mult pentru informatiile date,si daca nu e cu suparare, mai am citeva intrebari:-1- o familie de mistreti sau mangalita (vier+scroafe), citi membrii are,si cum e mai bine sa pornesc,cu purcei sau adulti? -2- este nevoie de o distanta anume fata de zona locuita (terenul meu este o poiana situata pe munte,deasupra unui sat (aprox 100 m) -3- cu cite animale ar fi bine sa incep ca sa merite afacerea,tinind cont ca o sa ma ocup eu si familia mea (o sa fie singura sursa de venit) -4- cred ca poiana ar trebui imprejmuita chiar daca este pe munte,dar cum ar trebui sa fie (materiale,rezistenta)? -5- adaposturi usoare sau mai solide (protectie contra animale salbatice(lupi,ursi)? Cu privire la cumpararea animalelor,cunoasteti crescatori in zona Ardealului(nr.telefon,adresa)? Imi cer iertare ,stiu ca pun multe intrebari,dar vreau sa invat cit mai multe inainte de a porni la drum.Sunteti singurul care a raspuns la intrebarile mele,si asta spune multe! Va multumesc inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună seara, dl Marcel! Am să încerc să fiu concis și să răspund pe rând la întrebările d-voastră.
    1. Despre mangalița nu vă pot da detalii, doar despre metisul de mistreț. Trebuie să țineți cont de faptul că la o fătare o scroafă poate avea între 3 și 8 pui. Cel mai avantajos este să porniți cu purcei mici, căci îi puteți cumpăra la 100 de euro exemplarul în zona d-voastră. Eu cunosc crescători din Făgăraș și din Bistrița-Năsăud, însă cei mai frumoși purcei i-am luat de la Bistrița-Năsăud. Pentru alte detalii mai amănunțite lăsați-mi un număr de telefon.
    2. Legea spune că aceste crescătorii se fac în afara localităților, dar nu este specificată o anumită distanță față de zona locuită. În cazul în care veți face recoltarea mistreților de pe terenul d-voastră prin împușcare, este nevoie ca proprietatea să fie împrejmuită cu gard și să aveți o distanță de cel puțin 200 de metri până la cel mai apropiat vecin.
    3. Nu știu la ce efectiv vreți să ajungeți, dar puteți să vă faceți un calcul. Dacă de la o scroafă se pot obține în medie 5 purcei, atunci puteți decide câte exemplare să achiziționați ca să le înmulțiți. Oricum, mai puțin de 3 purcei la o fătare nu veți avea. Maxima este de 8-9 purcei.
    4. Eu am făcut țarcurile din plasă sudată de Buzău de 6 mm. Din cei 2 metri înălțime ai plasei, 30 de cm au fost băgați în pământ, iar din 3 în 3 metri am pus tarași de salcâm.
    5. Odată ce au garduri, mistreții pot fi ținuți fără probleme sub cerul liber. Numai scroafele gestante sunt separate în adăposturi în perioada de fătare și imediat când au purcei mici. În restul anului stau fără acoperiș. Pentru dăunători de talia lupului este de ajuns gardul proprietății, însă pentru urși lucrurile se complică deoarece ei pot escalada cu ușurință gardurile. V-ar trebui 3-4 câini din rasele ciobănesc caucazian sau ciobănesc de Asia Centrală. Mai există o altă metodă de apărare împotriva urșilor, dar o să v-o spun când vorbim la telefon, căci subiectul oricum este foarte generos și cu siguranță rămâne mereu loc de completări.
    Cu respect, Ciprian Anițoaie

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua sunt de foarte mult timp interesat de cresterea mistretilor si am auzit ca parerile sunt inpartite in privinta ca nu se pot creste in captivitate (de exemplu intr-o padure cu tarc inchis) ar fi legal pentru ca uni spun ca trebuie amestecati cu porcul
    As fi si interesat de achizitia mistretilor

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna sunt din Curtici jud Arad as dori sa achizitionez minim 50 purcelute de mistret va rog dati-mi cateva numere de telefon pentru a putea achizitiona aceste exemplare va multumesc mult, mi-ati fost de mare ajutor ma numesc Marcel Benta daca ati putea sa imi trimiteti un mesaj cu nr.dv. de tel mi-ar fi de mare ajutor 004369917083742

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua, as aprecia enorm daca m-ati putea adauga pe yahoo sau daca nu folositi, orice alta forma de comunicare scrisa directa, este posibila pentru mine. Ma gandesc serios sa pornesc pe acest drum. Am o serie de intrebari importante care nu ar dura mai mult de 30 de minute. Contact yahoo treborwill@yahoo.ro. Multumesc anticipat stimate domn Ciprian Anitoaie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bună seara! Mă puteți contacta la adresa de mail: microferma.iasi@yahoo.com unde dacă îmi lăsați un număr de telefon putem și vorbi. Cu respect, Ciprian Anițoaie

    RăspundețiȘtergere
  13. as vr sa vb la telefon daca se poate mersy 00447901287644

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara , d-le Ciprian puteti sa-mi spuneti daca pot creste porci mistreti pe un petic de padure de 5 hectare si care este procedura legala pentru infiintarea unei crescatorii pe acest teren eventual amenajarea unei cabane cu tot ce trebuie pentru cresterea si dezvoltarea godacilor . Pot fi contactat pe adresa de gmail
    sarbu.petre@gmail.com . Va multumesc anticipat .

    RăspundețiȘtergere
  15. Legal nu puteti creste animale salbatice in captivitate pt detalii 0726964386

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună seara. Intenționez sa înființez o plantație de paulownia. Aceasta va fi împrejmuita de gard bineînțeles. Se pot creste porci mistreți pe aceasta? Vă mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara, dl Chiriac!
      În legătură cu întrebarea d-voastră, vă pot spune că mistrețul nu este animalul indicat pentru o plantație tânără deoarece poate provoca foarte multe pagube.
      În primul rând, atunci când plouă are tendința de a se scălda în zonele noroioase, iar scoarța copacilor devine ținta lor preferată pentru scărpinare. Dacă tulpina copacilor este tânără, aceasta se poate ușor distruge în acest mod sau prin apucarea ei de către animale cu gura. Mistreții o pot mânca pentru că le place gustul acesteia.
      Așadar, pentru o plantație mai tânără de 7-8 ani nu este indicat să aduceți în zonă mistreți pentru că vă distrugeți vegetația. Mult succes în proiectul dumneavoastră!
      Cu respect, Ciprian Anițoaie

      Ștergere
  17. de unde pot lua acest iepure

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna seara,
    sunt din jud. Timis si as dori sa incerc cresterea catorva exemplare de mistreti. Aveti idee unde as putea gasi o carte despre cresterea mistretilor mai detaliata? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua, va rog sa imi spuneti cat ajunge un mistret de 2 luni?

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună seara!
    Momentan mai avem 4 purcei, în vârstă de 3 luni, la 400 ron bucata.Cu respect!

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna seara domnule Ciprian Anitoaie. Va rog sa imi lasati un numar de contact sa pot lua legatura cu dumneavoastra...am si eu ceva mistreti si as fi interesat de cateva detalii... va rog mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara, dl Raul!
      Momentan eu sunt în Italia. Lăsați-mi d-voastră aici sau pe mail (microferma.iasi@yahoo.com) un număr de telefon și vă sun eu.
      Cu respect!

      Ștergere
  22. Salutari la toti . Ám o mlastina de 2 ha si as vrea sa cresc mistret ma tem de vanzare lor cand ajung la maturitate sau dupa un sezon de 8 luni. O recomandare si un pret ar ajuta. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara! Lăsați un număr de telefon pe mail pentru alte detalii (microferma.iasi@yahoo.com).
      Cu respect, Ciprian Anițoaie

      Ștergere
  23. Multumim frumos pentru sfaturi sunt foarte utile , sper sa va vizitam si noi microferma va doresc sa fiti sanatosi si mult succes incontinuare

    RăspundețiȘtergere
  24. Salut lăsați-mă un Nr de teflon m-ar interesa sa cumpăr niște purcei si mai multe detalii adresa de meil este predaiuly@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Când l-am găsit pe doctorul Ogume, aveam nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă ajute și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, prietenul meu a început să-mi trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand pe dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com. Sunați-l sau adăugați-l pe whatsapp prin: +2348069032895

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna! Imi puteti spune cum trebuie imprejuita o suprafata de cateva hectare, daca este suficient plasa de sarma sau altfel de plasa? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  27. Bună ziua! Aș dori să achiziționez câteva scrofițe de mistreț între 5 și 9 luni. Dacă aveți lăsați mi un Nr de telefon.

    RăspundețiȘtergere
  28. Sa nu fie cu suparare, dar exprimarea este varza: "La purceii mici, cel mai indicat pentru a avea o pornire bună, e bine să faceți un amestec din următoarele ingrediente: porumb, grâu, orz, șrot de floarea-soarelui sau soia. Sub nicio formă tărâță de grâu". Deci le dam grau sau nu? Pentru ca este mentionat in amestecul de ingrediente, iar apoi este exclus ca forma de tarate. Il dam ca boaba intreaga? Pai si atunci de ce nu putem da si boaba de porumb?

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna seara , cunoașteți o microferma in Dâmbovița, pentru achiziția de purcei mistret ?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  30. XN--O80b910a26eepc81il5g.online
    XN--O80b910a26eepc81il5g.online is 메리트 카지노 주소 a 바카라 사이트 registered company registered in the District of Columbia, United 샌즈카지노 States.

    RăspundețiȘtergere