vineri, 16 august 2013

Rezervația Științifică "Pădurea Domnească" din Basarabia

Puține sunt locurile de pe acest pământ în care sufletul obosit al omului poate să-și găsească liniștea ca în Pădurea Domnească din Basarabia! În postarea anterioară am amintit despre acest colț de rai, un adevărat tezaur silvic al României, care a fost pierdut în fața rușilor!



Pădurea Domnească se întinde de-a lungul Prutului, pe o suprafață de 40 de kilometri, începând de pe direcția orașului Iași și până în raionul Glodeni. 


Această zonă a fost domeniul curţii domneşti care se afla la Iaşi şi reprezenta un patrimoniu naţional. 
Aici, pe timpul lui Alexandru cel Bun, a fost creată prima rezervaţie naturală din spaţiul românesc şi se numea rezervaţia ŢuţoraCu timpul, din aceasta a rămas doar Pădurea Domnească care este şi astăzi un tezaur naţional, una dintre cele mai valoroase şi bătrâne păduri de luncă din Europa. Pădurea a fost proprietatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de aici provenindu-i și numele de "Pădurea Domnească". 


Din vegetaţie predomină plantele de stepă şi silvostepă: negara, graminee, stejar, salcâm alb, plop, frasin, arţar, ulm, alumsoc, maceş. În rezervație se află stejari seculari, ce depăşesc vârsta de 200–250 de ani, unii dintre ei atingând recordul la înălţime de 30–35 metri şi diametrul tulpinilor de 2 metri, jirul de la acești stejari fiind o hrană a mistreților pe timpul iernii. 
În rezervație pot fi întâlnite, de asemenea, 49 de specii de mamifere, dintre care voi numi o parte din cele văzute de mine pe malul Prutului: elanul, muflonul, cerbul comun, lupul, zimbrul, porcul sălbatic, căpriorul, pisica sălbatică, nurca europeană, jderul de pădure, chițcanul cu abdomen alb, etc..

 Porcul sălbatic

Zimbrul


Muflonul

Cerbul comun


Elanul

Cu ani în urmă, când iernile erau foarte geroase și Prutul îngheța, iar peste gheața groasă se așternea o plapumă de zăpadă, o parte dintre aceste animale puteau fi văzute și pe teritoriul nostru. 
Întrucât a scăzut numărul de zimbri, în rezervație s-au pus bazele unei crescătorii de zimbri, repopulându-se astfel rezervația cu această specie.




Acestea sunt câteva dintre animalele care fac parte din marea rezervație Pădurea Domnească. Începând cu anul 2003 autoritățile din Republica Moldova au emis o lege prin care se interzice vânătoarea în rezervație. 
Pădurea Domnească rămâne un loc deosebit, un paradis al iubitorilor de animale și natură, iar această scurtă prezentare a ei nu face decât să confirme acest lucru. Păcat ca ea nu mai aparține României! 

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru blog. Informatie foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc mult! Și acestea sunt doar câteva aspecte deoarece subiectul este foarte generos! Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere